Zelf pensioen opbouwen

Het opbouwen van een pensioen wordt voor iedere starter bijna verplicht. Dit is niet om u af te schrikken maar zoals de overheid al eerder heeft gedaan zal de pensioenleeftijd hoogstwaarschijnlijk de komende tijd verder omhoog geschroefd worden. Iets wat u waarschijnlijk niet ziet zitten. Om toch “op tijd” met pensioen te gaan is het van belang om zelf pensioen op te bouwen. Op deze manier bouw je een buffer op die je kunt gebruiken zodat je eerder met pensioen kunt gaan. Maar hoe doe je dat en waar moet je rekening houden? In dit artikel wordt daar meer informatie over gegeven.

Pensioen opbouwen, hoe doe je dat?

In Nederland krijgt het overgrote deel van de bevolking AOW. Hier zijn enkele regels voor maar in principe komen de meeste mensen hier voor in aanmerking. Hoogstwaarschijnlijk is dat niet voldoende om van rond te komen. Naast de AOW bouw je hoogstwaarschijnlijk bij je werkgever ook pensioen op. Is dat niet voldoende of wilt u eerder met pensioen dan is het een optie om zelf pensioen op te bouwen. Via uw pensioenfonds is het mogelijk om maandelijks, jaarlijks of eenmalig een extra bedrag in te leggen. Op deze manier bouwt u een pensioen op.

Maar let wel op. De laatste jaren is ons pensioenstelsel een stuk minder goed geworden. Ook al horen we wereldwijd nog steeds tot één van de beste pensioenstelsel. Waar je vroeger riant kon leven van je AOW en pensioen, is dit de laatste jaren een stuk minder geworden. Op de website van de overheid kun je nu al kijken wat je ongeveer aan pensioen hebt opgebouwd en op je pensioen gerechtigde leeftijd aan inkomsten (pensioen en AOW) kunt verwachten. Voor de meeste mensen zal het een teleurstelling zijn en is het zaak om zelf te beginnen met het opbouwen van een pensioen potje. Als je hier op tijd mee start, kun je nog een leuk extraatje opbouwen.

Ook interessant:  Wat doet een boekhouder precies?

Plaats een reactie