Voor en nadelen auto van de zaak

Wanneer het gaat om de aanschaf van een auto, komen velen van ons voor een uitdagende keuze te staan: kopen we zelf een auto of gaan we voor een auto van de zaak? Deze keuze kan grote financiële, praktische en fiscale gevolgen hebben. In dit artikel duiken we in de voordelen en nadelen van een auto van de zaak.

Zelf een auto aanschaffen vs. auto van de zaak

Bij het zelf aanschaffen van een auto ben je volledig eigenaar van het voertuig, wat betekent dat je alle vrijheid hebt over het gebruik, onderhoud en de verkoop ervan. Een auto van de zaak wordt daarentegen vaak beschikbaar gesteld door een werkgever, waarbij deze vaak ook de kosten voor zaken als verzekering en onderhoud dekt.

Voordelen van een auto van de zaak

Een auto van de zaak heeft zeker voordelen, hieronder vind je 4 belangrijke voordelen van een auto van de zaak.

Financiële voordelen

Veel werkgevers dekken de kosten voor verzekering, onderhoud en soms zelfs brandstof. Dit betekent dat je als werknemer flink kunt besparen op de lopende kosten van een auto. Een weet je elke maand waar je aan toe bent qua financiën.

Minder zorgen

Je hoeft je niet druk te maken over het onderhoud, de APK en andere reguliere zaken, aangezien dit in het leasebedrag opgenomen is. Zo heb je nooit onverwachte kosten met betrekking to jouw auto.

Fiscaal voordeel

Afhankelijk van de fiscale regelingen kan een auto van de zaak belastingtechnisch voordelig zijn. Je betaalt bijvoorbeeld alleen bijtelling over de waarde van de auto, en niet over de totale kosten.

Ook interessant:  Invullen van tijdelijke vacatures

Altijd een recent model

Bedrijven wisselen vaak na enkele jaren van auto’s. Hierdoor rijd je vaak in een recent model met de laatste technieken.

auto van de zaak

Nadelen van een auto van de zaak

Maar zoals met veel dingen heeft een auto van de zaak ook zeker nadelen. Hieronder hebben we er drie opgesomd.

Bijtelling

Wanneer je de auto ook privé gebruikt, krijg je te maken met bijtelling. Dit is een percentage van de nieuwwaarde van de auto dat bij je inkomen wordt opgeteld, waarover je vervolgens belasting betaalt. Aangezien auto’s tegenwoordig vrij prijzig zijn, kan dit bedrag al snel oplopen en zit je maandelijks toch nog aan redelijk hoge kosten voor je auto van de zaak.

Minder vrijheid

Je kunt niet zomaar aanpassingen doen aan de auto en er zijn vaak regels verbonden aan het privégebruik. Met een eigen auto kun je veranderingen aanbrengen die je zelf wil en bij een auto van de zaak kan dit niet (zomaar).

Potentiële verborgen kosten

Sommige werkgevers kunnen bepaalde kosten alsnog doorberekenen aan de werknemer, zoals bij excessieve slijtage of schade.

Wanneer is een auto van de zaak interessant?

Een auto van de zaak is vooral interessant wanneer je veel zakelijke kilometers maakt. Ook als je werkgever gunstige voorwaarden biedt, zoals het dekken van alle kosten, kan het zeer voordelig zijn. Overweeg altijd je persoonlijke situatie, je financiële plaatje en de voorwaarden die je werkgever biedt voordat je een beslissing neemt.

Kies je voor een auto van de zaak?

De keuze voor een auto van de zaak hangt af van diverse factoren en is voor iedereen anders. Weeg de voordelen en nadelen zorgvuldig tegen elkaar af en overleg eventueel met een financieel adviseur om de beste keuze voor jouw situatie te maken.

Ook interessant:  Is artikelmarketing interessant voor SEO?

Plaats een reactie