Viraal gaan Op TikTok? Tips & Trucs

TikTok, het razend populaire sociale mediaplatform, heeft talloze content creators de kans gegeven om in de spotlight te staan. Maar hoe ga je viraal op het social media platform TikTok? En wat moet je absoluut vermijden? Hier is een gids vol tips en trucs, compleet met voorbeelden van succesvolle campagnes.

TikTok is in een paar jaar tijd uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen. Maar hoe maak je precies die ene video die miljoenen mensen bereikt en de aandacht vasthoudt? In dit artikel ontdek je wat TikTok is, wie de gebruikers zijn, wat het betekent om viraal te gaan, en uiteraard: hoe ga je viraal op TikTok?

Wat is TikTok?

TikTok is een sociaal mediaplatform waarop gebruikers korte, vaak muzikale, video’s kunnen delen. Het is begonnen als een app voor tieners maar heeft snel de harten (en schermen) van mensen over de hele wereld veroverd. Dankzij de eenvoudige interface en de creatieve mogelijkheden wordt het platform dagelijks door miljoenen gebruikt om te entertainen, informeren en inspireren.

Het bereik van TikTok

Met meer dan 1 miljard actieve gebruikers is het bereik van TikTok enorm. Het platform wordt niet alleen gebruikt in Europa en Noord-Amerika, maar ook in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Hierdoor biedt het een ongeëvenaarde kans voor influencers, merken en gewone mensen om een wereldwijd publiek te bereiken.

Wie zitten er op TikTok?

Hoewel het platform oorspronkelijk populair werd onder jongeren, is de gebruikersbasis inmiddels flink gediversifieerd. Van tieners die dansuitdagingen doen tot grootouders die kookvideo’s delen, de demografie van TikTok is breed en divers. Hierdoor kan vrijwel elk type content een specifiek publiek vinden.

Wat betekent ‘viraal gaan’?

Viraal gaan betekent dat een stuk content (in dit geval een TikTok-video) in korte tijd door een groot aantal mensen wordt bekeken, geliked, gedeeld en erop wordt gereageerd. Het is de droom van elke TikTok-gebruiker omdat het de kans biedt op grote zichtbaarheid, erkenning en soms zelfs carrièrekansen.

Ook interessant:  Hoe doe je een streepje op de e?
tiktok

Wat je moet doen om viraal te gaan op TikTok

Hier volgen een paar tips die er voor kunnen zorgen dat je viraal gaat op TikTok

Verdiep je in je doelgroep

Begrijp wie je doelgroep is en maak content die hen aanspreekt. Houd de trending topics in de gaten en speel hierop in. Ook kun je kijken welke publicaties van jouw concurrenten het goed doen en daar een eigen video van maken.

Wees jezelf

Mensen houden van echtheid. Vermijd het om klakkeloos te kopiëren maar laat je ware ik zien. Uiteindelijk houd je het ook het langste vol als je jezelf bent.

Maak gebruik van trending muziek en challenges

TikTok is deels zo populair vanwege de muziek en de challenges. Door deel te nemen aan populaire trends vergroot je de kans dat je video op de ‘For You’ pagina komt en zo in de spotlight komt te staan.

Ga de interactie met je publiek aan

Als je een reactie ontvangt, reageer dan op de opmerkingen. Laat merken dat je het waardeert dat mensen reageren. Het algoritme van TikTok ziet ook liever TikToks waar op gereageerd wordt en zal dit met meer zichtbaarheid belonen. Hierdoor heb je kans om bij een grote publiek gezien te worden.

Optimaliseer je TikTok profiel

Zorg voor een pakkende bio en gebruik relevante trefwoorden in je bio. Gebruikers kunnen je eerder vinden met een goed bio. Dit kan helpen om meer volgers aan te trekken.

tiktok gebruiker

Wat je niet moet doen op TikTok

We hebben je laten zien welke acties je wel moet ondernemen om viraal op TikTok te gaan. Maar naast de acties die je wel moet doen, zijn er ook acties die je absoluut niet moet doen. Hieronder een opsomming.

Ook interessant:  Hoe doe je euro teken op laptop?

Klakkeloos kopiëren van andermans content

Hoewel het goed is om inspiratie te halen uit anderen, is het belangrijk om origineel te blijven. Pure imitatie kan als onoprecht worden gezien. Gebruik andermans content voor inspiratie maar geef er je eigen draai aan.

Te veel promoten

Te weinig promoten is niet goed maar te veel ook niet! Probeer een goede balans te vinden door wel regelmatig te promoten maar niet te veel. Overmatige zelfpromotie of het voortdurend pushen van producten kan je volgers afschrikken en ervoor zorgen dat ze je niet meer volgen.

Vermijd gevoelige onderwerpen

Blijf weg van controversiële of gevoelige onderwerpen tenzij je er oprecht over wilt spreken en goed geïnformeerd bent. Denk hierbij aan onderwerpen als geloof, politiek etc.

tiktok video maken

Voorbeelden van succesvolle TikTok campagnes

  • e.l.f. Cosmetics
    e.l.f. lanceerde de #EyesLipsFace campagne, waarbij ze een origineel nummer produceerden dat snel viral ging. Het moedigde gebruikers aan om hun make-up routines te delen op het ritme van het nummer.
  • Chipotle
    Op National Avocado Day creëerde Chipotle de #GuacDance challenge. Het moedigde fans aan om te dansen ter ere van hun geliefde guacamole. Het resultaat? Een van de meest deelgenomen TikTok challenges ooit.

Ook viraal gaan op TikTok?

TikTok biedt een unieke kans voor creators en merken om op een authentieke en creatieve manier contact te maken met een wereldwijd publiek. Door deze tips te volgen, optimaliseer je je kansen om viral te gaan en een blijvende impact te maken op het platform. Veel succes en happy TikToking!

Plaats een reactie