Vetzuur onder vuur

Omega-6 vetzuren werden lange tijd gezien als gezonde vetten. Maar er komen steeds meer barstjes in het imago van het broertje van de omega-3 vetzuren.


gezonde vetten
Lekker met plakjes banaan, hagelslag, sambal of op een laagje boter. Samen met de Amerikanen zijn wij Nederlanders de grootste pindakaas eters van de wereld. En het kan best zo zijn dat we onszelf daarmee ziek eten. Pindakaas, wie is er niet mee groot geworden, heeft een heleboel goede ingrediënten zoals vitamine B3, magnesium en zink. Maar ook veel omega-6 vetzuren en die zijn de laatste tijd onder vuur komen te liggen.

Verzadigde en onverzadigde vetten

Je zult het inmiddels welk kennen. Verzadigde vetten zitten vooral in dierlijke vetten en zijn grofweg gezegd, slecht voor je. Onverzadigde vetten die je vooral terugvindt in plantaardige producten, zijn goed voor onder andere je hart en bloedvaten. Maar deze stelling is wel erg kort door de bocht. Want het ene onverzadigde vetzuur is het andere niet.

Allereerst is er het onderscheid tussen enkelvoudige en meervoudig verzadigde vetzuren. En de meervoudige onverzadigde vetzuren zijn weer onder te verdelen in omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren. Omega-3 komt uit vele onderzoeken als uitermate gezond uit de bus. En van de omega-6 vetzuren (waarvan linolzuur de bekendste is) werd altijd gezegd dat ze een gunstig effect op het cholesterolgehalte hebben en daarmee het risico op hart en vaatziekten verlagen. Maar steeds meer wetenschappers beginnen daarvan terug te komen. Het is gezien de discussie die er is over omega-6 beter om onderscheid te maken tussen gezonde en ongezonde vetten en niet meer tussen onverzadigde en verzadigde vetten.

Ook interessant:  Beginnen met hardlopen

Plaats een reactie