Tips om een succesvolle ondernemer te worden

Ondernemer worden is tegenwoordig heel makkelijk. Je hebt niet veel startkapitaal nodig en even inschrijven bij de Kamer van Koophandel en je bent ondernemer. Maar om als ondernemer succesvol te worden, dat is toch een heel ander verhaal. Niet voor niks sneuvelen er elk jaar weer een heleboel bedrijven en meer dan 80% van alle startups is na 5 jaar failliet. Hoe kun je dan toch succesvol worden als ondernemer?


succesvolle ondernemer

Benader het ondernemen als een puzzel

Je moet ondernemen als een permanente quiz zien. Ieder dag sta je voor een puzzel. Je kunt naar de negatieve kanten hiervan kijken maar je kunt ook zeggen: “Ik ga hier vandaag een oplossing voor vinden.”. Elke dag liggen er weer uitdagingen voor je en stel je zelf altijd de vraag: “Hoe kan ik…”. Dit zorgt er voor dat je in mogelijkheden in plaats van problemen gaat denken.

Denk niet te veel na

Met denken is niks mis. Maar je moet er niet in blijven hangen. Soms is het goed om ergens gewoon maar in te stappen en te kijken waar het schip strandt. Met denken, denken we vaak aan de dingen die fout kunnen gaan en laten we ons leiden door onze angsten. Deze angsten zijn vaak niet terecht.  Juist door ergens in te stappen, ergens voor te gaan, zul je gaan groeien als mens en dus ook als ondernemer.

De crisis biedt kansen

Als het slecht gaat met de economie durft niemand iets te ondernemen. En als jij als ondernemer juist in deze periode iets op gaat zetten, zul je opvallen. Buiten dat heb je in de crisistijd meer kans om goederen en diensten tegen een beter tarief in te kopen. Dit omdat leverancier maar al te blij zijn dat er wel eens iemand wil investeren.

Ook interessant:  Carrièremogelijkheden in groene sector

Faal vaak en snel

Van alleen maar succes leer je niks. In de Verenigde Staten vraagt men altijd hoe vaak je failliet bent gegaan en de ondernemer vertelt maar al te graag hoe vaak en hoe erg het was. En daar is een goede reden voor. De mindere tijden in je leven zorgen juist voor de leermomenten.

Plaats een reactie