Is bruisend water gezond?

Bruisend water, ook wel bekend als koolzuurhoudend water of sprankelend water, heeft de laatste jaren veel aandacht gekregen, zowel in de gezondheidsindustrie als onder consumenten. Het is simpelweg water waar onder druk koolstofdioxide aan is toegevoegd, waardoor het die kenmerkende bubbels en tinteling krijgt. Maar is bruisend water gezond cq gezonder dan normaal niet bruisend water? Laten we beginnen met te begrijpen wat bruisend water precies is en vervolgens de voordelen ervan te verkennen.

Wat is bruisend water?

Bruisend water is een verfrissend drank, ook bekend als koolzuurhoudend water, seltzer water of spa rood, is water waarin koolstofdioxide gas onder druk is opgelost, waardoor het water bruisend en licht prikkelend wordt. Dit proces gebeurt vaak natuurlijk bij sommige bronnen, maar het kan ook kunstmatig worden gedaan met behulp van koolzuurapparatuur. Er zijn verschillende varianten van bruisend water, die elk hun eigen specifieke kenmerken hebben.

5 Voordelen van Bruisend Water

Bruisend water heeft diverse voordelen ten opzichte van andere koolzuurhoudende dranken. Hieronder vind je een opsomming van de voordelen van bruisend water.

Bevordering van spijsvertering

Eén van de meest genoemde voordelen van bruisend water is dat het kan helpen bij het bevorderen van de spijsvertering. Het koolzuur in het water kan helpen bij het verminderen van indigestie en een opgeblazen gevoel, wat gunstig kan zijn na een zware maaltijd. Volgens een studie (European Journal of Gastroenterology and Hepatology), toonden patiënten die aanleg hadden voor galsteenvorming of constipatie dat hun  spijsvertering en constipatie problemen verbeterden na het drinken van koolzuurhoudend water gedurende twee weken.

Ook interessant:  Altijd iemand als je thuis komt

Betere hydratatie

Net als plat, niet bruisend water biedt bruisend water ook hydratatie. Ondanks dat veel mensen denken dat bruisend water je uitdroogt.

Vervanger voor suikerhoudende dranken

Voor degenen die moeite hebben met het verminderen van hun consumptie van suikerhoudende frisdranken, kan bruisend water (vooral met een vleugje natuurlijke smaak) een gezonder alternatief bieden zonder toegevoegde suikers en calorieën.

Goed voor de tanden (zolang het ongezoet is)

Hoewel koolzuurhoudende dranken zoals frisdrank het glazuur kunnen aantasten, doordat er suikers in de drank zitten. Bruisend water bevat geen toegevoegde suikers of kunstmatige zoetstoffen. Dit maakt het een gezond alternatief voor suikerhoudende dranken.

Zelf Bruisend Water Maken

Bruisend water is gemakkelijk verkrijgbaar in de winkel, maar het is ook mogelijk om het thuis zelf te maken. Er zijn apparaten verkrijgbaar, zoals een soda-machine, waarmee gebruikers koolzuur kunnen toevoegen aan gewoon kraanwater. Hierdoor kunnen mensen de mate van koolzuur in hun water aanpassen en eventueel natuurlijke smaakstoffen toevoegen zonder kunstmatige ingrediënten.

Is bruisend water gezond?

Bruisend water is een gezond en hydraterend alternatief voor suikerhoudende dranken en alcohol. Hoewel het enkele unieke voordelen biedt, zoals het bevorderen van de spijsvertering, is het belangrijk om te onthouden dat ongezoet bruisend water de beste keuze is voor de algehele gezondheid. Door zelf bruisend water te maken, heb je bovendien de controle over de intensiteit en smaak. Het is een veelzijdige drank die gemakkelijk kan worden opgenomen in een gezonde levensstijl.

Plaats een reactie