Hoe ga je om met liefdesverdriet?

Liefdesverdriet is een pijnlijke, maar vrijwel universele ervaring. Bijna iedereen maakt het wel een keer in zijn of haar leven mee. Maar hoe ga je om met liefdesverdriet? En hoe kom je er uiteindelijk weer bovenop? In dit artikel delen we enkele beproefde methoden om met deze emotionele pijn om te gaan en weer verder te gaan met je leven.

1. Geef jezelf de tijd om te rouwen

Liefdesverdriet is een vorm van rouw. Geef jezelf dus de tijd en ruimte om te rouwen om het verlies van de relatie. Huil wanneer je moet huilen, voel de pijn, maar vergeet niet dat het met de tijd beter zal worden. Het is helemaal niet erg om je een tijd kl*te te voelen maar weet dat dit gevoel slijt.

2. Vermijd contact met je ex

In de meeste gevallen is het goed om (tijdelijk) contact met je ex te vermijden. Dit helpt je om emotioneel afstand te nemen en het verleden los te laten. Probeer fysiek contact te vermijden maar ook op social media en op je telefoon. Als het gevoel minder is geworden, kun je weer langzaam het contact opbouwen (als je daar behoefte aan hebt natuurlijk).

3. Praat erover met vrienden of een therapeut

Praten kan helpen bij het verwerken van gevoelens. Een goed gesprek met vrienden, familie of een therapeut kan verhelderend werken en je nieuwe inzichten geven over hoe je omgaat met liefdesverdriet. Als je goede vrienden of ouders hebt waar je mee kan praten, maak daar dan gebruik van.

Ook interessant:  Bij welke klussen is het handig om een afvalcontainer te huren? 

Het kan zeker geen kwaad om professionele hulp te zoeken in de vorm van een psycholoog of een therapeut. Vaak heeft een professional goede oefeningen voor je die je kunnen helpen en kunnen zij de vinger op de juiste plek leggen.

4. Richt je op zelfzorg

Zorg goed voor jezelf. Of dit nu betekent dat je een nieuwe hobby oppakt, gaat sporten, mediteren, of simpelweg een boek leest, doe wat goed voelt voor jou. Afleiding en weer van jezelf houden, helpt heel erg om je beter en sterker te voelen.

5. Schrijf je gevoelens op

Het op papier zetten van je gevoelens kan therapeutisch werken. Overweeg om een dagboek bij te houden waarin je schrijft over je ervaringen en gevoelens. Schrijf elke dag een stukje op en wees eerlijk over je gevoelens. Later teruglezen kan ook heel helend werken. Waarschijnlijk denk je na verloop van tijd: “Waar maakte ik me toen in vredesnaam druk over?”.

liefdesverdriet verwerken

6. Vermijd impulsieve beslissingen

Het is normaal om impulsief te willen reageren als je liefdesverdriet hebt. Probeer echter impulsieve acties, zoals het sturen van berichten of het maken van overhaaste beslissingen, te vermijden. Zie ook punt 2, vermijd het contact met je ex.

7. Herontdek jezelf

Zie liefdesverdriet als een kans om jezelf opnieuw te ontdekken. Wie ben je buiten de relatie? Wat zijn je passies? Wat wil je nog bereiken in het leven? Schrijf eens op wat je gelukkig maakt maar ook wat juist niet. Schep helderheid over wie je bent en hoe jij wil leven.

Ook interessant:  Hotel Arts in Barcelona

Ook van je liefdesverdriet af?

Liefdesverdriet kan overweldigend zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat het een normaal onderdeel is van het menselijk ervaren. De vraag “hoe ga je om met liefdesverdriet?” is er een die velen zichzelf hebben gesteld. Gelukkig zijn er talloze manieren om met deze pijn om te gaan en uiteindelijk sterker en wijzer uit de situatie te komen.

Vergeet niet dat liefdesverdriet overgaat, het slijt maar het heeft tijd nodig. Door gebruik te maken van de tips kun je het proces versnellen en zal je je weer sneller beter voelen.

Plaats een reactie